HSP – High Sensitive Person

Jag har alltid varit känslig.
Såpass känslig att jag ofta fått höra kommentarer som:
”Du överreagerar!”"Du är bara överkänslig!”"Det är väl inte SÅ jobbigt”"Du bara klagar, vädret/miljön/ljudet kan väl inte påverkar dig SÅ mycket?”

Jag har alltid varit känslig.
Men jag har även alltid utåt haft en stark aura runt mig. Människor ser mig som ett brett leende, glittrig social person som tar mycket plats. Den självklara ledaren som gärna och ofta skrattar högt. Som står först på frontlinjen och tar debatter. Vilket jag självklart också är. Men inte bara.

Jag har alltid varit känslig.
Och länge tyckte jag mest det var ett besvär. Jag hatade att jag lätt kunde brista i gråt framför klassen/kollegorna/chefen. Jag tyckte det var irriterande att jag alltid hade stenkoll på alla förändringar i gruppen och alla små sociala koder. Om någon blev ledsen var jag alltid den första som märkte det och jag kunde inte koncentrera mig förrän balansen var återställd. Och jag lyssnade inte på min kropp när den påtalade att jag skulle vila eller behövde en viss sorts mat vilket ledde till att jag ofta var sjuk eller hade hudutslag. Vilket bara gjorde mig ännu mer irriterad och önska att jag kunde vara som alla andra.

Jag har alltid varit känslig.
Men det skedde ett skifte. Någonstans på vägen accepterade jag min känslighet. Jag förstod på riktigt att detta var en av mina främsta styrkor. Jag började tillåta mig själv att vara svag, att vila, att inte jobba lika mycket som andra. Och i min acceptans började min känslighet blomma ut. Min intuition blev markant starkare, jag började lita på alla signaler jag uppfattade från andra människor och i omgivningen och kunde på så sätt connecta bättre med människor och ta säkrare beslut. (Beslut som för vissa verkade helt radikala men för mig kändes helt naturliga. För det kändes rätt.) Jag kunde utvecklas till en skicklig coach och företagare som följer flow. Jag började njuta av mina känslosvall när jag tillät mig att känna både svårdefinierbar sorg eller sprudlande glädje. Och när jag tillät mig att vila exakt lika mycket som jag behövde blev jag piggare och mer närvarande.

Jag kommer alltid vara känslig.
Och det är nice.

Känner du igen dig? En av sakerna som fick mig lättare att acceptera min känslighet var när jag kom i kontakt med begreppet HSP och insåg att jag inte var konstig, att det finns flera som mig. För mer information, kika in på den här HSP-bloggen eller googla!

4 reaktion på “HSP – High Sensitive Person

 1. Hej på er hsp själar .

  Är 40
  Varit arbetslös i ca 10 år och har under dom åren gått olka friskvårdslinjer, massör utbildningar .

  Har byggt upp ett liv som passar mig och har genom det lärt mig lyssna på min kropp och gått fram i min takt och nu gör ca 2 år sedan har jag förståt att jag är hsp .

  Försöker anpassa mitt liv och har en lokal . Massor av material och mycket kunskap och erfarenhet och vill här à starta upp eget och gör det jag brinner för och hjälpa folk med mina redskap och få hjälper jag mig också och min hsp känns lättare ute i det riktiga livet med krav och måsten .

  Är i fas tre och får en ny chans att söka starta eget bidraget och jag har mycket stöd längs vägen.

  Jag var på praktik i 4 dagar på ett ställe och gjorde monotoma saker och sedan dess har jag mått dåligt och gråter mycket .

  Min handläggare tar mig på allvar och ser att jag inte mår så bra nu och detta med praktik stressar mig för jag har aldrig passat in i någon grupp.

  Därför väljer jag att gå min egen väg och jag trivs framför grupper .

  Kan en hsp själ starta eget och hur ska man orka med si pojkvän och livet utanför lokalen att njuta av livet och vara en hsp själ .

  Tack för mig och hejdå alla hsp själar

 2. Pingback: Att vara sin egen mamma. - Sanne Aronsson - Entreprenör24

 3. Härligt Sanne! Känner igen mig jag med, nytt begrepp för mig men otroligt intressant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Besökarnas kommentarer

I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg. Läs mer i vår policy om kommentarer!
Entreprenör24 ansvarar inte för innehållet i kommentarerna.

Läs mer
 
Guilty Pleasure

Veckorna snurrar på i hundratio. Har börjar plugga engelska på ..

 
Lämnar Sverige

Åh. Vinterdeppen med tröttmössan djupt nertryckt över huvudet h..

 
Vinteräventy

  Veckan har spenderats i Åre med skidåkning och ett fa..

 
2014 med mål!

Hey, hey, heeey! Nytt år och grejer! BAM! Åh, älskar nya år...

 
Livet som entreprenör

Grejen är den här. Att vara egen företagare är slitigt. Du oroa..

 
Follow the sun

Packning utspridd på hela golvet. Bikini och tjockare kvällströ..

 
Bli fit!

Ah. Fan vad kroppen är häftigt. Den gör allt jag ber den om, ko..

 
Test: Vem är du?

Heeey loveeers! Jag har varit helt osugen på att blogga de..

 
Misslyckas mer!

Har en härlig fredag med coachklienter och nu sitter jag och ..

 
Du har fel!

Vi har alla en liten röst i huvudet som säger till dig "DU KAN ..